Turistika so psom: Všetko, čo potrebuješ vedieť

Turistika so psom: Všetko, čo potrebuješ vedieť

Niekedy tá najlepšia spoločnosť na hory nemá dve nohy. Ak však s turistikou so psíkom nemáš skúsenosti a nepoznáš jeho limity, je ľahké urobiť chybu. Preto sme sa rozhodli v tomto blogu rozobrať celú problematiku a pozrieť sa na všetko, čo by si mal mať pred tým, než vyrazíš na prvú túru, na pamäti.

Než vyrazíš na prvý výlet

Nie každý psík je vhodným spoločníkom na hory a netreba sa báť si to priznať – veď on doma počká. Rovnako platí, že hory nie sú vhodným prostredím ani pre šteniatka, ktoré sú stále vo vývoji a priveľká záťaž môže tento vývoj zabrzdiť a potencionálne spôsobiť dlhodobé škody.

Najlepším riešením, ako zistiť, či je vhodný čas, je preto navštíviť veterinára. Ten dokáže povedať, či už psík prešiel plným vývojom, alebo treba ešte počkať. Tento vývoj končí okolo jedného roka života, v závislosti od konkrétneho psíka to môže však byť aj o niekoľko mesiacov viac.

Rovnako môže veterinár upozorniť aj na iné riziká, ktoré môžu súvisieť so zdravím alebo s celkovou imunitou psíka, na ktoré si treba dať pri túrach pozor, resp. ktoré môžu byť dôvodom, prečo takýto výlet nebude dobrý nápad.

Ak ale dostaneš od veterinára povolenie, je čas vyraziť!

Prvé túry – začni pomaly

Práve preto, aby si to neprepálil, je vhodné začať pomaly. Malá túra na kopec za domom na hodinku či dve bude dobrým začiatkom, vďaka ktorému získaš lepšiu predstavu, ako psík na námahu reaguje. Ak má stále dostatok energie, môžeš pridať. Takto nielen zistíš, kde má tvoj psík limity, ale zároveň ich budeš aj pomaly posúvať a jeho labky budú postupne odolnejšie.

Pri túre pozorne sleduj, ako tvoj psík dýcha a ak nevládze, dopraj mu prestávku. Mal by si robiť viac prestávok, než je pre teba bežné a ak má tvoj psík problémy, radšej to otoč.

Rovnako je dôležité dbať na to, aby mal psík dostatok vody a energie. Zvieracie telo nie je iné ako ľudské – v oboch prípadoch potrebuje pohyb palivo a čím viac námahy vykonáme, tým ho potrebuje viac. Tvoj psík teda potrebuje oveľa viac jedla a vody, než potrebuje doma, počas dňa bez výraznejšej aktivity. Vhodné je sa poradiť s veterinárom a robiť si prestávky na vodu počas túry čo najčastejšie, obzvlášť v horúcich dňoch. Zároveň si dávaj pozor na to, aby smädný psík nepil vodu z nevhodných zdrojov – nikdy nevieš, aké patogény sa v nej nachádzajú. Tvojou istotou je vlastná voda alebo voda z overených prameňov a studničiek.

To, že psík má nedostatok vody a môže byť dehydrovaný ľahko rozoznáš podľa toho, že má suchý nos.

Čo všetko nabaliť?

Okrem dostatku jedla a vody toho veľa nepotrebuješ. Nezabudni samozrejme misku na vodu, je vhodné mať aj jeden uterák navyše, keby sa psík vyváľal v blate alebo skočil do jazera. Ak sa chystáš s psíkom prespať v stane, zober mu improvizovaný pelech, napríklad v podobe preloženej teplej deky. Výbava prvej pomoci by mala byť samozrejmosťou aj pre teba.

Na čo si dať pozor?

Psíka ohrozujú v prírode prakticky rovnaké veci ako teba. S tým rozdielom, že ty si si pravdepodobne väčšiny z nich vedomý. V prípade výletov so psom však musíš byť obozretný aj za dvoch.

Najväčším rizikom počas letných dní pre teba aj tvojho psíka je prehriatie. Aj tu sa potvrdzuje, že je nevyhnutné piť dostatok vody, ty však máš v porovnaní so svojím psíkom jednu veľkú výhodu – tvoj psík sa dokáže potiť len cez jazyk. Dobrou pomôckou je v tomto prípade špeciálny chladiaci obojok.

Druhou hrozbou je všetko živé, čo spolu môžete stretnúť – či už ide o divú zver, alebo o ľudí (na bicykloch). Mať psíka na vodítku a pod kontrolou je nielen odporúčané, ale na mnohých miestach v prírode aj vyslovene prikázané a existuje na to dobrý dôvod. Samozrejme, všetci chceme dopriať psíkovi voľný pohyb, ale pokiaľ nevieš, kedy vyletí spoza zákruty naštartovaný cyklista, nie je vhodné riskovať. V prípade divej zvery zase nevieš, kedy sa tvoj psík rozbehne a v neprehľadnom teréne môže hroziť, že sa tak ľahko opäť nenájdete.

Necessary or superfluous? Everything you need to know about trekking poles

Necessary or superfluous? Everything you need to know about trekking poles

Zjistěte více
From idea to store counters: Story behind every ZAJO jacket

From idea to store counters: Story behind every ZAJO jacket

Zjistěte více